Cum se folosesc ebook-urile

 

Ce este un e-book?
Un e-book sau cartea electronică este un fișier electronic digital ce cuprinde textul și, dacă este cazul, imaginile unei cărți tipărite. Acestea sunt protejate printr-un sistem de gestiune a drepturilor digitale de tip digital rights management (DRM).

Cum se poate citi un e-book?
Cartea electronică este o carte virtuală și poate fi citită pe mai multe tipuri de aparate portabile: e-reader, smartphone, tableta, dar și pe calculatorul personal.

Ce este un e-reader?
e-Readerul este un dispozitiv creat pentru lectura cărților electronice. Acesta nu obosește ochii și este foarte ușor de utilizat. Paginile e-Readerului imită foarte bine paginile unei cărți tipărite și poate fi, în același timp, o “bibliotecă” cu o capacitate imensă de stocare.
Exemple de e-Readere: Kindle, EvoBook, Serioux SDB-E10, iRiver Story, iRiver Cover Story, Prestigio PER3052, Prestigio PER3162B, Barnes & Noble Nook Color eReader.

Care sunt avantajele citirii unui e-book?
- Cărțile electronice pot fi lecturate pe diverse dispozitive: pe calculatorul personal, pe laptop, tablet și chiar pe e-reader sau telefon. Acestea pot fi utilizate în orice moment, oriunde v-ați afla: la birou, în deplasări, acasă.
- Se pot stoca mii de titluri, astfel încât poți avea la dispoziție o bibliotecă imensă.
- e-Readerele nu obosesc ochii datorită ecranelor cu cerneala electronică și fac din lectură o experiență cu totul relaxantă.
- e-Bookurile se pot procura într-un timp foarte scurt prin comanda online și costurile sunt reduse față de cărtile tipărite.
- e-Bookurile nu se deteriorează în timp și ocupă un spațiu virtual redus.
- Lectura electronică ajută la protejarea mediului înconjurător.

Care sunt formatele în care se poate găsi un e-book?
e-Bookurile pot avea diferite formate, dintre care, cele mai utilizate trei formate sunt:
PDF, ePUB si MOBI.

 • Formatul ePUB – este formatul principal pentru majoritatea e-readerelor, excepție făcând doar dispozitivul Kindle de la Amazon. Exemple de e-readere: Apple Ipad, iRiver Story, Kobo Reader etc. Fișierele ePUB pot fi citite cu Adobe Digital Editions (descarcă și instalează gratuit Adobe Digital Editions, click aici).
 • Formatul MOBI – este folosit pentru citirea e-readerelor Amazon Kindle. În plus, aplicațiile Amazon Kindle reader sunt compatibile cu formatul MOBI. Printre acestea se regăsesc: Kindle for Mac, Kindle iPhone App, Kindle App pentru iPad etc.
 • Formatul PDF – nu este propriu-zis un format de e-book, dar este cel mai cunoscut și mai folosit. Aceasta are o structură fixă a paginii ceea ce îngreunează cititrea pe dispozitivele de mici dimensiuni (e-reader, smatphone). Avantajul acestui format îl reprezintă faptul ca aproape orice calculator are deja instalat software-ul necesar pentru redarea documentelor.

Cum se protejează drepturile de autor?
e-Bookurile sunt protejate împotriva folosirii abuzive printr-un sistem de gestiune a drepturilor digitale de tip Digital Rights Management (DRM).
În acest moment sunt două modalități de a proteja cărțile electronice împotriva distribuirii neautorizate:

 • Adobe DRM – protejează cărțile în formatele PDF și ePUB, nefiind însă compatibil cu MOBI. Pentru a citi cărțile protejate astfel, e nevoie de instalarea Adobe Digital Editions.
 • Social DRM – protejează e-bookurile cu formatele ePUB și MOBI. Acesta presupune inscripționatrea e-bookurilor cu datele personale ale cumpărătorului pentru a preveni distribuirea neautorizată, în consecință, e-book-urile nu pot fi listate.

Cum poți cumpăra un eBook?

 • Cărțile în format electronic se găsesc in meniul eBooks al magazinului online.
 • Cartea dorită poate fi găsită şi folosind modulul de căutare din partea de sus a paginii.
 • Cumpărarea se face prin simpla adăugare a e-Book-urilor în coşul de cumpărături.

 

Cum poți plăti un eBook?

Plata produselor virtuale, în speță a eBook-urilor, se poate face cu cardul bancar sau cu plata prin sms (în reţelele mobile Vodafone, Orange, Cosmote).

Pentru plata cu card bancar, sunt necesari urmatorii paşi:

 • După adăugarea in coş a produsului, completaţi datele pentru crearea unui cont nou sau vă autentificaţi folosind datele deja înregistrate în site.
 • Selectaţi plata prin card bancar.
 • Veţi intra intr-o pagină securizată, unde trebuie să introduceţi numărul cardului, codul de securitate, data expirării şi numele deţinătorului cardului bancar, apoi apăsaţi butonul “Plăteşte”.
 • Contul va fi debitat cu suma corespunzătoare comenzii dumneavoastră.

Pentru plata prin sms, sunt necesari urmatorii paşi:

 • După adăugarea în coş a produsului, selectaţi plata prin sms (este necesară selectarea operatorului de telefonie mobila).
 • Veţi intra într-o pagină securizată, unde se va completa automat numărul de telefon furnizat de dumneavoastră. Dacă numărul de telefon este corect, apăsaţi butonul “Continuă”.
 • Se va genera automat un număr format din 6 cifre, pe care trebuie să îl trimiteţi prin sms la numărul 7510.
 • În câteva momente veţi primi un cod unic, care trebuie introdus în fereastra dedicată, apoi apăsaţi “Validează”. Această operaţiune finalizează plata comenzii. 

Cum se livrează un eBook?

După confirmarea plăţii, veţi primi un e-mail care conţine un link pentru formatul de eBook ales: PDF sau EPub. Selectaţi link-ul şi puteţi descărca eBook-ul comandat.